Logo

Harrastekurssit - Nose Work ja tottelevaisuus

Koirakoulumme Espoossa tarjoaa palveluja hajutyöskentelystä ja tottelevaisuudesta kiinnostuneille sekä ryhmäkursseina että yksityisopetuksena.

Nose Work on kaiken ikäisille ja rotuisille koirille sopiva harrastuslaji. Järjestämme kursseja sekä aloitteleville että edistyneemmille koirakoille. Eläinkoulutuskeskuksen Nose Work -kurssit on jaoteltu A, B, C, D ja E -tasoisiin ryhmiin, A:n alkeista E:n edistyneisiin. Näin sinun on helppo katsoa ja valita minkä tasoinen kurssi on sinun ja koirasi tiedoille ja taidoille sopiva. Yksittäisen, alkavan kurssin nimestä käy tuotetiedoista ilmi minkä tason kurssin on kysymyksessä. Jos olet epävarma sopiiko kurssi sinulle, ota yhteyttä: asiakaspalvelu (at) elainkoulutuskeskus.fi

Pennuille ja nuorille koirille suunnatuilla kursseillamme keskitytään sekä pennun että omistajan perustaitojen rakentamiseen. Näiden tietojen ja taitojen avulla rakennetaan mahdollisimman mutkaton yhteiselo pitkää, yhteistä tulevaisuutta silmällä pitäen. 

Tottelevaisuuden perustaidot -kurssimme on suunnattu koirakoille, jotka harrastavat tai aikovat harrastaa palveluskoiralajeja, rally-tokoa tai tokoa. 

Yksilövalmennus

Räätälöimme yksilövalmennusta asiakkaan tarpeen mukaan. Yksilövalmennuksen piiriin lukeutuvat erilaiset aiheet arkitottelevaisuudesta kilpailulajeihin. Koulutamme kaikenlaisia lemmikkejä, kuten koiria, kissoja, jyrsijöitä ja lintuja. Käyttämämme koulutustekniikat eivät sisällä pakottamista ja soveltuvat siksi kaikille lemmikeille lajiin, rotuun ja ikään katsomatta.

Yksilövalmennuksen hinta on 60 €/h (sis. alv 24 %) - 1.1.2020 alkaen 65 €/h


 

Käytöskonsultaatio 

Tarjoamme myös käytöskonsultaatiota lemmikkien ongelmakäytösten muokkaamiseen. 

Hoitosuunnitelman onnistumisen edellytys on eläimen omistajan sitoutuminen kouluttamiseen. Usein kouluttaminen edellyttää omistajalta myös kirjanpitoa tuloksellisuuden seurantaa ja uusien suunnitelmien tekemistä varten. 

Konsultaatio pitää sisällään eläimen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arvioinnin, sekä omistajan tiedot ja taidot huomioon ottavan kirjallisen hoitosuunnitelman, johon liitetään mukaan kullekin sopivat seurannan työkalut.

Mottomme kaikessa toiminnassamme on, että dialogisessa vuorovaikutuksessa eläimen omistajan kanssa löydämme yhdessä ratkaisun ongelmakäytöksiin niin eläimen kuin omistajan hyvinvoinnin lisäämiseksi. 

Käytöskonsultaation hinta on 75 euroa/h (sis. alv 24 %) - 1.1.2020 alkaen 80 euroa/h.  Laskutus tapahtuu face to face -tapaamisessa kuluneen ajan mukaan ja pitää sisällään seurannan kahden viikon ajalle. Lisäksi kotikäyntien yhteydessä peritään matkakulut (verottajan suosittelema korvaus + alv 24 %). 

Ensimmäiseen tapaamiseen varataan aina yksi tunti (1 h), jatkossa käynnin pituus yleensä lyhenee.


Yksilövalmennuksen ja käytöskonsultaation lisätiedot ja ajanvaraus

p. 010 421 8100 (ark. 8-16)

asiakaspalvelu@elainkoulutuskeskus.fi 


Kouluttajaverkostomme ympäri Suomen on laaja. Mikäli kaipaat apua muualla kuin pääkaupunkiseudulla, suosittelemme Eläinkouluttajakillan kouluttajia. He ovat perusopintomme vähintään arvosanalla 3 suorittaneita kouluttajia. 

 


Nose Work A: Alkeet

Ei vaadittavia ennakkotaitoja.

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • tunnistaa eukalyptuksen

 • etsiä hajua kahdesta erilaisesta ympäristöstä (laatikoilta, sisätilasta tai ulkona) - helpot kätköt

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Koiran palkitsemisen oikea-aikaisuuden.

 • Uuden hajun merkityksen opettamisen koiralle.

 • Helppojen etsintätehtävien suunnittelun ja toteutuksen laatikoilla ja sisätiloissa.

 • Etsintätehtävien yleistämisen periaatteet.

 • Perusteet hajujen säilyttämisestä ja käsittelystä (mm. kontaminaatio).
   

Nose Work B: Sujuvuutta etsintään 

Vaatimuksena Nose Work A:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä vaikeampia ja pidempiä etsintöjä laatikko- ja sisäetsinnöissä, sekä ulkona. Kurssin A käytöksiä ja etsintöjä haetaan vahvemmiksi ja sujuvivimmiksi.

 • Ilmaisukäytöksen sujuvaksi irrallaan (edellyttää myös harjoittelua kotona).

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Olosuhteiden vaikutuksen hajujen käyttäytymiselle; mitä hajua koiralle kouluttaa ja osaa välttää hajuyhdistelmien kouluttamista.

 • Osaa suunnitella vaikeampia kätköjä ja etsintätehtäviä laatikoilla, sisätiloissa ja ulkona.

 • Ymmärtää teoriassa miten ilmaisu liitetään etsintäketjuun ja miksi ilmaisukäytöstä tulee kouluttaa irrallaan etsintätehtävästä.
   

Nose Work C: Ajoneuvoetsinnät

Vaatimuksena vähintään Nose Work A:n ja B:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä hajua ajoneuvoista (helpot kätköt)

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Hajujen käyttäytymiseen liittyviä asioita entistä monipuolisemmin.
   

Nose Work D: Ilmaisu

Vaatimuksena Nose Work A:n ja B:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Ilmaista luotettavasti hajun laatikko- tai sisätilaetsinnässä.

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Miten ilmaisu liitetään etsintäkäytökseen.

 • Miten toimitaan tilanteissa, joissa ilmaisu alkaa heiketä.
   

Nose Work E: Edistyneet

Vaatimuksena Nose Work A:n, B:n ja D:n tiedot ja taidot

KURSSIN JÄLKEEN

Koira osaa:

 • Etsiä ja ilmaista etsittävää hajua eri osa-alueilla.

Koiran ohjaaja ymmärtää:

 • Miten ratkoa erilaisia koulutuksellisia tilanteita.

Kurssilla harjoitellaan Nose Workin osa-alueita ja etsittäviä hajuja (eukalyptus, laakerinlehti, laventeli) osallistujen tarpeista käsin.

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo 5 000 koiraa.

Suomessa laji on uusi ja Eläinkoulutuskeskus opettaa sitä ensimmäisten joukossa. Olemme käyneet tutustumassa lajiin Ruotsissa, jossa sitä on harrastettu muutama vuosi. Ruotsissa lajia tuo tunnetuksi ja järjestää kilpailuja Svenska Nose Work klubben, johon Eläinkoulutuskeskus pitää tiiviisti yhteyttä. Laji on rantautunut myös Norjaan ja Tanskaan. Pohjoismaissa etuliite K9 (lausutaan [’keinain] = canine l. koira) on päädytty pudottamaan pois ja laji tunnetaan täällä nimellä Nose Work. Laajempaa Pohjoismaista yhteistyötä lajin sisällä kaavaillaan myös.

Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään harrasteta ryhmäkurssina, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole ja koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä. Nose Work on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeiden suorittaminen.
 

Nose Work kilpailulajina

Kilpailuluokkia on neljä: luokka 1, luokka 2 ja luokka 3. Jokaisessa luokassa suoritetaan etsinnät neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkotilaetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira etsii kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita/kilpailuja voittaa.

Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Eteeriset öljyt käyvät huonosti Nose work –lajiin ja siksi käytämme turvallisia erikoisuutoksia, joita myy nose workia Suomessa edistävä yhdistys Nose Work Finland ry. Lajin säännöt ovat ladattavissa sivuilta, sekä yhdistyksen hajupuodista voi ostaa hajuja. 


Kuvaus koetilanteista kussakin osiossa

Laatikkoetsintä:

Hajua etsitään noin 15 identtisen laatikon joukosta ja hajua sisältävä laatikko tulee ilmaista ilman, että esinettä vahingoitetaan. Ilmaisun tulee olla sellainen, että omistaja tunnistaa sen (ei tarvitse olla esimerkiksi istuminen tai maahanmeno). Omistaja ilmoittaa löydöstä erikseen sovitulla merkillä. Kokeessa etsinnästä otetaan aika etsintäalueelle siirtymisestä omistajan löytö-ilmoitukseen.

Sisäetsintä:

Hajua etsitään kodinomaisesta ympäristöstä, joka on suunnilleen yhden pienen huoneen kokoinen ja sisältää esimerkiksi pöytiä, tuoleja, lipastoja ja hyllyjä. Haju voi olla esimerkiksi kirjahyllyssä tai pöydän alapinnalla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ulkoetsintä:

Haju on piilotettu ulkotiloihin rajatulle alueelle, jossa voi olla kuormalavoja, ämpäreitä tai muita esineitä sekä rakenteita. Alueen ei tarvitse olla hajuton, vaan alueella saattaa olla esimerkiksi ihmisten ja koirien hajuja. Haju voi olla esimerkiksi seinän raossa, lavan tai reiällisen purkin alla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Alemmissa luokissa haju ei ole vaikeissa piiloissa, kuten maan sisällä, saatavilla maan pinnalla tai kovin korkealla. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ajoneuvoetsintä:

Haju on sijoitettu ajoneuvon ulkopinnalle, rakenteiden sallimiin koloihin tai renkaisiin. Haju pyritään piilottamaan niin, että pienetkin koirat ylettävät siihen ilman ajoneuvoa vasten hyppäämistä.  Autojen lisäksi piiloiksi käyvät myös esim. trailerit ja asuntoautot. Koira ei saa raapia tai purra ajoneuvon osia, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.
 

Videolla Svenska Nose Work klubben esittelee lajia Tukholman suurnäyttelyssä joulukuussa 2014. Videolla demonstroidaan kolmea koe-osuutta: laatikko-, sisä- ja ajoneuvoetsintää.

 

Linkkejä

Suomen Nose Work yhdistys, Nose Work Finland ry
Lajin yhdysvaltalaiset kotisivut, K9 Nose Work
Ruotsin Nose Work yhdistys, Svenska Nose Work klubben

Opiskelu

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirjeemme

Yhteystiedot

Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy

Y-2102991-0


Mervi Niemi

 Mervi Niemen esittely

 050 375 5615

 mervi.niemi @ elainkoulutuskeskus.fiSocial

Asiakaspalvelut

 010 421 8100 arkisin kello 9-16

(8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min, sis. alv 24 %)

 asiakaspalvelu @ elainkoulutuskeskus.fiTALOUSHALLINTO

Tmi Tili-Tenhovalo,
Anne-Mari Tenhovalo

Hommaksenkuja 4 C,
02430 Masala

 044 996 7490, fax (09) 884 5287

 tilitenhovalo @ gmail.com

© Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy | ♡ with love & design by adovet oy