Oppimispsykologian perusteet - teemana hevonen (2 op)

Kymmenen viikkoa kestävällä verkkokurssilla käsitellään operantin ehdollistamisen perusasioita ja niiden soveltamista hevosten käyttäytymisen muokkaamiseen. Kurssin aikana opiskelijat saavat kattavat perustiedot eläinten oppimisen lainalaisuuksista, jotka ovat läsnä riippumatta siitä, millä menetelmällä hevosia kouluttaa. Näiden perusasioiden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään paitsi eri menetelmien toimivuutta, myös yleensä ottaen hevosen käyttäytymistä erilaissa tilanteissa.

Kurssilla tutustutaan lisäksi positiivisen vahvistamisen periaatteisiin, joista keskeisin on käytösten vahvistaminen ruoalla, vapaudella tai millä tahansa sellaisella asialla, josta eläin pitää ja tavoittelee. Myös eläimen oma, aktiivinen ajattelu ja toiminta ovat tällaisessa koulutuksessa keskeisessä asemassa. Positiivista vahvistamista voidaan soveltaa laaja-alaisesti hevosten kanssa

• hoitotoimenpiteisiin (esim. lääkkeiden antaminen, kengitys)
  • käsittelyyn (esim. satuloiminen, harjaaminen, traileriin lastaaminen)
  • maasta käsin työskentelyyn (esim. peruuttaminen, liikkeelle lähtö, pysähtyminen)
  • erilaisten temppujen kouluttamiseen
  • ratsastukseen (HUOM! tämä ei kuitenkaan kuulu verkkokurssin sisältöön).

Teoreettisen sisällön osalta kurssilla käsitellään oppimispsykologian peruskäsitteet, kuten ehdollistumisen eri muodot, vahvisteisiin ja rankaisuihin liittyvät asiat (laatu, ajoitus jne.), yleistämiseen ja häiriöihin siedättämiseen liittyvät seikat, sekä vihjeen liittäminen.

Kurssiin liittyy turvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia, jotka edeltävät varsinaista kouluttamista. Näiden jälkeen koulutetaan jokin vapaasti valittavaa käytös, viedään se häiriöiden alle sekä nimetään se (vihjeen liittäminen).  Näin ollen jokaisella kurssilaisella tulee olla kurssin aikana hevonen (tai muu kavioeläin) käytössään vähintään 2-4 kertaa viikossa (kurssin kaksi viimeistä viikkoa suositellaan koulutettavan suhteellisen tiiviisti). Kurssihevosella ei saa olla ihmiselle vaarallisia ongelmakäytöksiä. Kurssille osallistuvalla tulee luonnollisesti olla lupa hevosen käyttöön ja hänen tulee keskustella hevosen omistajan kanssa sille koulutettavasta käytöksestä, mikäli hevonen ei ole oma.

HUOM! Kurssilla ei käsitellä eikä kouluteta siedättämistä pelottaviin kohteisiin, eikä työstetä ongelmakäytöksiä.  Kurssilla ei myöskään käsitellä pidemmälle vietyjen koulutusten teoriaa, eikä niitä kouluteta käytännössä (näitä ovat ärsykekontrolli ja käytösketjujen kouluttaminen).

Kurssin laajuus on 2 op, mikä tarkoittaa noin 54 tunnin kokonaistyömäärää tasaisesti koko kurssiajalle jakautuen.

Aloita silloin kuin Sinulle sopii!

Olemme siirtyneet 1.3.2018 alkaen systeemiin, jossa kurssin voi aloittaa milloin vain ja opiskeluoikeus kestää 10 viikkoa aloituspäivästä alkaen. Tehtäviä voi tehdä omaan tahtiin. Kurssi pitää sisällään runsaasti vuorovaikutusta opettajien kanssa, sillä yksilöllistä kommentointia on kolmena päivänä viikossa. Kurssilaiset näkevät toistensa keskusteluketjut ja keskustelu on mahdollista ja toivottavaa myös kanssaopiskelijoiden kesken. Vertaiskeskustelu edistää merkittävästi oppimista omalta osaltaan.

Yksilöllinen ohjaus mahdollistaa sen, että kurssille voivat osallistua niin aloittelevat kuin kokeneemmatkin ohjaajat, joilla on jo pohjatietoja. Opiskelu on alusta loppuun ohjattua, ei vain materiaalien itseopiskelua!

Verkko-opintoihin osallistuminen edellyttää internet-yhteyttä ja perustason atk-taitoja.

Opettajina kurssilla toimivat:
Sanni Bachmann/Ratsastus-Akatemia
Mervi Niemi/Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy

HUOM!
Ilmoittauduttuasi saat viimeistään seuraavana arkipäivänä sähköpostitse käyttäjätunnuksen, salasanan, sekä kirjautumisohjeet.

OPPIMISPSYKOLOGIAN PERUSTEET - TEEMANA HEVONEN (2 op)

Kurssilla käsitellään operantin ehdollistamisen perusasioita ja niiden soveltamista hevosten käyttäytymisen muokkaamiseen.

Vanha Hommaksentie 4,

anne-mari.tenhovalo @ nbl.fi